О програму ‘’Супершколе’’

‘’Супершколе’’ су програм школске размене на Западном Балкану који има за циљ да подржи процесе изградње мира и помирења и интеркултуралног учења и дијалога између школа, ученика и њихових заједница. Овај програм је део мултидонорског пројекта „Програм школске размене на Западном Балкану“ који заједнички финансирају Европска унија и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а спроводе Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) и Регионални уред за сарадњу младих (RYCO).

О RYCO у (Регионални уред за сарадњу младих)

RYCO је међувладина организација која подржава и унапређује регионалну и мултикултуралну сарадњу младих на Западном Балкану. Програми RYCO – a усмерени су на стварање могућности за укључивање младих у активности које доприносе међусобном разумевању и помирењу у грађанском, друштвеном, образовном, културном и спортском домену. RYCO иницира и учествује у креирању политика и залаже се за реформе. Такође, подржава развој политичког и друштвеног окружења које оснажује и олакшава размену младих.

Током 2023. године реализован је пројекат „Видимо се“ (SEE YOU, SEE ME). Наши ученици средње школе учествовали су у пројекту и дружили се са својим вршњацима из ЈУ Средње стручне школе „Џемал Биједић“ из Горажда.

Еразмус+ пројекти

О активностима Школе на свим Еразмус пројектима погледати на следећој веб страници:

http://www.skolaveljkoramadanovic.edu.rs/erasmus/

Пројекат DILS

Пројекат са Perkinsom

Школа за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ има сарадњу са једном од најстаријих и најеминентнијих школа за слепе у САД-Perkins School for Blind,Boston,MA.
У склопу те сарадње дефектолог-тифлолог наше школе Татјана Медвед је учествовала у Perkinsovom образовном програму (Perkins Internationa Education Program) Од септембра 2011. до краја маја 2012. године (боравила је у Perkins школи на обуци; примарна област на коју је била усмерена је образовање слепе деце са вишеструким сметњама).

Ове школске године наша школа са Perkins International има пројекат чији су циљеви:

  • да се обезбеде и створе могућности за децу са вишеструким сметњама да имају приступ образовном програму који ће одговорити на њихове захтеве,са специјализованим приступом да би се испунили њихови потенцијали и способности
  • да се подигне свест о важности ране интервенције код органа власти,болница и породица
  • да се успостави сарадња и мрежа између институција и организација које пружају сервисе у нашој земљи и околним земљама да би размењивали знања и искуства у циљу обезбеђивања бољих услуга за ВОВО децу.

Ови циљеви ће се остварити:

  • обуком наставника наше школе у процени деце (стандардизованим скалама процене) и обуци за рад са вишеструко ометеном децом;обуку ће вршити наставници из региона који имају искуства у процени ВОВО деце и раду са њима
  • контактирањем релевантних болница и свих заинтересованих страна значајних за подршку у успостављању сервиса ране интервенције; објављивање брошура/памфлета за родитеље у којима се описује програм,значај и доступност сервиса РИ
  • учествовање у семинарима које организује Perkins International у сарадњи са Факултетом (ФАСПЕР )
  • организовање размене посете наставника програмима у суседним земљама

Пројекат са VISIO-ом

VISIO је холандска организација која се бави радом са децом са визуелним оштећењима (уз могућа додатна оштећења).

У току је пројекат VISIO у којем учествује и наша школа а који је почео јуна 2012. године а завршава се на јесен 2014. године. Обука је за рад у раној интервенцији;паралелно се врши обука процене функционалног вида. Поред наше школе у пројекат су укључене и школе из Љубљане , Сарајева, Новог Сада, Пећи и Скопља.
До сада су одржана два сусрета:

Јуна 2012. у Сарајеву је био договор о сарадњи,на који начин ће се остваривати,току обуке,нашим очекивањима од овог тренинга и нашим потребама.

У октобру (8.-12. 2012.) у Љубљани где је почела обука. Теме су биле:Први интервју; ICF и прва кућна посета; Oregon Project.

Следећи тренинзи и сусрети ће бити:
8.-12. априла 2013. Пећ,Косово
7.-11. октобра 2013. Земун,Србија
2014. године Нови Сад и Скопље

На крају обуке три дефектолога који раде у раној интервенцији ће добити сертификате за рад са малом децом у раној интервенцији; психолог ће бити обучен да врши процену деце Oregon скалом; два дефектолога ће бити обучена за процену функционалног вида. Биће опремљен простор у нашој школи за рад ране интервенције.

На сваком сусрету је присутан директор школе.

У периоду од 29.септембра до 3.октобра Школа је била домаћин Првом тренингу ране интервенције. Тренинг је у склопу прошлогодишњег пројекта обуке ране интервенције, коју организује холандски VISIO, а поред наше школе у пројекту су још и школе из Љубљане, Сарајева, Новог Сада, Скопља, Пећи и Подгорице.
Обуку ране интервенције одржали су експерти за рану интервенцију Gonnie Hordijk и Madelon Janssen.
Обрађене су теме: Writing dance, ADL, Spacial orientetion, Step by step и развој грубе моторике, CVI, социоемоционални разцој и Комуникација при конверзацији.

Поред обуке ране интервенције била је и обука за психологе школа са темом : Дијагностика. Предавач је био Jeffrey Looijestvjn.
Паралелно је био одржан и састанак директора школа на коме је председавала модератор Carina Poels.