„Tvoj lajk za naš ples“

Organizacija Savez za školski sport Srbije, pokrenula je takmičenje pod nazivom „Tvoj lajk za naš ples“. Takmičenje je organizovano u nekoliko kategorija od 1 do 5 razreda, od 5 do 8 i u kategoriji srednjih škola. Naši đaci su sa svojom plesnom tačkom pod nazivom „U trci za jednakošću“ uzeli ravnopravno učešće u kategoriji stručnih škola rame uz rame sa đacima iz Gimnazije za talentovane učenike „Boljai“ Senta, Sedme beogradske gimnazije, Osme beogradske gimnazije, Tehničke škole „Ivan Sarić“ Subotica… I zaista smo se „trkali“ sa đacima iz redovnih škola širom Srbije, bilo je teško, ali trudili su se, vežbali posvećeno i uporno. Nagrade su stigle kao šlag na tortu i njihovo zadovoljstvo učinile potpunim. Žao nam je što niste mogli uživo da vidite njihovu radost kada su nagrade stigle, ali nadamo se da će slike uspeti da dočaraju bar deo te atmosfere. Posetite na sajtu našu galeriju slika. 🙂

POSETA MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI

Učenici naše škole 12.06. posetili su Muzej savremene umetnosti povodom izložbe „U dodiru sa“ koja obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti koje prate interpretacije namenjene slepim i slabovidim osobama. Radove su realizovali Studenti sa odseka Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Pitanje na koje su tražili odgovore bilo je: Kako delo vizuelnog stvaralaštva približiti osobi koja ne vidi?

Izložba je poziv da se dela istraže i dožive drugim čulima, putem dodira, mirisa, zvuka. Za ovaj mali eksperiment izabrana su dela iz zbirki Muzeja koja nose ideju društvene transformacije.

Izložbu prate legende prilagođene slabovidim osobama, kao i legende štampane na Brajevom pismu. Svako izloženo delo prati i zvučni opis samog dela i informacije o autoru i delu. Uz ove didaktičke alate, prostor izložbe označen je tiflo stazama za lakše snalaženje i kretanje slepe i slabovide publike.
Izložba je otvorena od 7. juna do 1. jula 2019. godine

Fotografije u muzeju slikala je Bojana Janjić.

Simultanka na Adi  Ciganliji

12.06.2019. na Adi Ciganliji održana je simultanka na kojoj su učestvovali naši učenici: Aleksandar Smukov, Mladen Bajrić i Ilija Džolić. Oni su igrali protiv našeg najboljeg šahiste velemajstora Ivana Ivaniševića.

DEČIJA OLIMPIJADA

Dana 07.06.2019. godine, učenici Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, Jelena Andrejić, Aljilj Bekteši, Milan Nešković, Vuk Milanović, Vojin Pavlović, Šureta Bekteši, Aleksa Nikolić i Nikola Božović, učestvovali su na 31-oj Dečjoj olimpijadi, koja se održala u Beogradu, u dvorištu OŠ „Anton Skala“, pod sloganom „ Kad moje uši čuju muziku na struju“. U skladu sa tim, učenici naše škole su svojim kostimima i uz pratnju muzičke numere „Think“, Arethe Franklin, tokom defilea, predstavili muzički pravac soul.

Nakon učešća u sportskim aktivnostima, učenicima svih škola, učesnica Dečje olimpijade, podeljene su zahvalnice i paketići.

„Voljenom gradu“

Finalna 48. smotra kulturno – zabavnih aktivnosti „Voljenom gradu“,
održana je u ponedeljak 03.06.2019. godine, u Malom pozorištu „Duško Radović“, u
organizaciji Društva defektologa Beograda. Škola za učenike oštećenog vida
„Veljko Ramadanović“ predstavila se vokalno – instrumentalnom tačkom „Daire“,
koju su izveli osam učenika: Aljilj Bekteši, Mihone Beljulji, Đorđe Šuka, Ivana
Đorđević, Aleksandra Živanović, Aleksandar Komazec, Godana Torbica i Ivana
Torbica.

Republičko takmičenje srednjih škola u šahu

Na Republičkom takmičenju u šahu na nivou srednjih škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, prvo mesto osvojio je Mladen Bajrić, a drugo Ilija Džolić. Takmičenje se održalo 17.05. u školi „Miodrag Matić“ u Užicu.

Republičko takmičenje slepih i slabovidih u recitovanju: „Kaži ali lepo!“

Takmičenje je održano u organizaciji Saveza slepih Srbije 23.aprila 2019 godine u prostorijama Saveza u Jevrejskoj ulici. U prvoj kategoriji takmičara do 11 godina prvo mesto je osvojio učenik drugog razreda Radulović Petar, a drugo Milan Nešković učenik četvrtog razreda.

U kategoriji učenika starosti od 11 do 18 godina prvo mesto je zazuzela Aleksandra Živanović učenica II ptt razreda, drugo mesto je osvojila Katarina Đurin VII raz., a specijalnu nagradu dobila je Ivana Đorđević takođe učenica VII razreda.

Decu su vodili na takmičenje : nastavnica srpskog jezika Jelena Korolija i vaspitač-defektolog Ljiljana Vučetić.

Poseta našoj školi – škola „Konstantin Grot“ iz Sankt Petersburga

U periodu od 01.- 06.04. našu školu je posetilo petoro dece uzrasta od 14-17 godina i tri defektologa iz Škole/internata za decu sa oštećenjem vida „Konstantin Grot“ iz Sankt Petersburga. Bili su u poseti časovima kao i vannastavnim aktivnostima u našoj školi. Slobodno vreme iskoristili smo za druženje sa našim učenicima. Posetili su Narodnu biblioteku, Hram Svetog Save, Rusku crkvu, Kalemegdan i Gardoš.

Šahovski meč – most prijateljstva Srbije i Azarbejdžana

5. marta u Skupštini grada Beograda u organizaciji društva prijateljstva Srbije i Azarbejdžana održan je prijateljski meč sa školom Banović Strahinja. Rezultat je bio nerešen 2:2.

Svetski dan belog štapa

Dana 15.10.2018. godine obeležen je Svetski dan belog štapa. Održano je Republičko takmičenje u „Estetskom i samostalnom kretanju“ na poligonu škole ,,Veljko Ramadanović“.  Osvojene su sledeće nagrade:

      JUNIORI

 1. Konstantin Nečeski
 2. Đorđe Šuka
 3. Bogdan Todorević

      JUNIORKE

 1. Katarina Lazarević
 2. Darija Matuš

KADETI

 1. Mladen Bajrić
 2. Aleksandar Smukov i Ilija Simeunović

     KADETKINJE

 1. Jasna Plašić
 2. Bojana Stanković
 3. Jelena Dubovac

     SENIORI

 1. Željko Kovačević
 2. Nemanja Radaković
 3. Rasko Živančević

     SENIORKE

 1. Tamara Bilanović
 2. Danijela Popović

     VETERANI

 1. Vitomir Šuljagić
 2. Zdenko Klinko
 3. Miodrag Avgijenko

Bilo je ukupno25 takmičara.

Državno prvenstvo slepih i slabovidih u plivanju slobodnim stilom

U organizaciji Nacionalnog Sportskog Saveza Slepih i Slabovidih, na bazenima sportskog centra Banjica, u sredu 26.09.2018. održano je državno prvenstvo slepih i slabovidih u plivanju slobodnim stilom.

Učenici škole Veljko Ramadanović uzeli su učešče na ovom takmičenju.

U kategoriji B1 naš učenik Aleksandar Smukov zauzeo je drugo mesto i osvojio srebrnu medalju.

U kategoriji B2 takmičio se naš učenik Aleksandar Komazec. On je u žestokoj konkurenciji sa dosta starijih takmičara zauzeo prvo mesto i zlatnu medalju.

U kategoriji B3 takmčili su se Aleksandar Bačinski i Dobrica Milojević. Oni su ostali bez medalja ali su pokazali izuzetan sportski duh otplivavši dobro svoje deonice. Na kraju sportskog dana, organizovana je svečana dodela medalja uz prigodno posluženje.

Prodajna izložba dečijih radova

Povodom dana evropske baštine, 22.09.2018. u Zemunu, održala se prodajna izložba dečijih radova. Naša škola predstavila se likovnim radovima rađenim u akvarelu i grafitnoj tehnici, i radovima od jesenjih plodova i plastelina.

Poseta muzeju nauke i tehnike

Povodom dana evropske baštine, 19.09.2018. posetili smo Muzej nauke i tehnike. Obišli smo stalnu postavku, galeriju igračaka i naučnu igraonnicu.

REPUBLIČKO TAKMIČENJE U ŠAHU

15.05.2018. u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“, Niš, održano je „Republičko takmičenje osnovnih i srednjih škola sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u šahu“.

U konkurenciji osnovnih škola, naši učenici su osvojili sledeće medalje:

 • Mladen Bajrić VIII razred, prvo mesto u Republici u individualnoj  konkurenciji i prvo mesto u Republici u ekipnoj konkurenciji u takmičenju osnovnih škola.
 • Đorđe Mitrović VIII razred, drugo mesto u Republici u individualnoj  konkurenciji i prvo mesto u Republici u ekipnoj konkurenciji u takmičenju osnovnih škola.
 • Gordana Torbica, II razred srednje škole, prvo mesto u Republici u individualnoj  konkurenciji i prvo mesto u Republici u ekipnoj konkurenciji u takmičenju srednjih škola.
 • Ivana Torbica, II razred srednje škole, drugo mesto u Republici u individualnoj  konkurenciji i prvo mesto u Republici u ekipnoj konkurenciji u takmičenju srednjih škola.
 • Božana Grabovac, II razred srednje škole, treće mesto u Republici u individualnoj  konkurenciji i prvo mesto u Republici u ekipnoj konkurenciji u takmičenju srednjih škola.

DEČIJA OLIMPIJADA 2018.

07.06. 2018. godine, učenici Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, Andrejić Jelena, Bekteši Aljilj, Beljulji Mihone, Bekteši Šureta, Nešković Milan, Radulović Petar i Stjepanović Andreja, učestvovali su na 30-toj Dečijoj olimpijadi, koja se održala u Beogradu, u dvorištu OŠ „Anton Skala“, pod sloganom „Filmski svet je naš, ako srce daš“.  Uskladu sa tim učenici Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ su predstavili film „Kosa“.

Nakon učešća u sportskim aktivnostima učenici su dobili diplomu i plaketu.

PRAKTIČNA NASTAVA  U SOKO ŠTARKU

U toku maja i juna šk. 2017./2018. godine učenici smera „Pakeri“ obaviće, praktičnu nastavu u fabrici Soko Štark. Ova multinacionalna kompanija koja u svom poslovanju objedinjuje proizvodnju, razvoj, prodaju i distribuciju robe široke potrošnje, pružila nam je mogućnost obavljanja prakse već dugi niz godina.

Uspeh Soko Štarka počiva na radu, stručnosti i motivisanosti. Znanja, veštine i sposobnosti zaposlenih su bogatstvo koje su nam preneli tokom prakse. Usavršili smo znanje i stekli veštine. Težili smo ka razvoju vlastitih potencijala, sposobnosti i talenta, kao i ostvarenju ciljeva jer je to karakteristika uspešnih i zadovoljnih učenika. Sa zaposlenima smo ostvarili prijateljski i otvoren odnos, uzimajući u obzir njihove potrebe i očekivanja. Praksu je obavilo 14 učenika sa nastavnicima Ljiljanom Kostić i Marijom Milošević.

PROJEKAT  „UČIMO ZANATE“

Projekat podržan od strane Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda pod nazivom  „Učimo zanate“ održan je u našoj školi u toku meseca maja 2018.godine. Učenici koji učestvuju u projektu su I i II godina obrazovnog smera Paker, tj. 21 učenik sa nastavnicima praktične nastave. Program obuhvata učenje tradicionalnih zanata. Učili smo tkanje, namenjeno i prilagođeno našim učenicima.

Cilj projekta je, pored osposobljavanja dece za rad u starozanatskim tehnikama, doprinos kvalitetnom i kreativnom ispunjavanju vremena kroz edukaciju, igru i zabavu,podsticanje stvaralaštva i kreativnosti, podsticanje na samostalno bavljenje hobijima, socijalizaciju, timski rad i međusobnu saradnju.

 TRIBINA  „UDRUŽENA MEDICINSKA STANJA I AUTIZAM“

U utorak 27. marta 2018.godine u Sali 1, Gradske opštine Novi Beograd održana je tribina “Udružena medicinska stanja i autizam” koju je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa opštinskim Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“. Među učesnicima tribine bili su brojni stručni radnici iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, studenti, roditelji osoba sa autizmom i osobe sa invaliditetom, kao i predstavnici naše škole: Svetlana Vučković, Tatjana Medved, Ljiljana Kostić, Marija Milošević, Zorica Vladisavljević, Ana Joksimović, Snežana Pejakov,Slađana Stojković, Ljiljana Vučetić.

O udruženim medicinskim stanjima i autizmu na tribini je govorila eminentan stručnjak sa dugogodišnjim iskusutvom u praktičnom radu sa decom i mladima sa autizmom i njihovim porodicama doc. dr Milica Pejović- Milovančević, dečji psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje Srbije.

Brojni medicinski problemi često se javljaju sa poremećajem spektra autizma . Ova stanja uključuju anksioznost, depresiju, deficit pažnje, hiperaktivnost (ADHD), probleme sa gastrointestinalnim traktom , poremećaje spavanja i epilepsiju.Ono što je važno, kod dece sa autizmom koja nisu razvila govor, jeste da se prati njihovo zdravstveno stanje  jer vrlo često neprepoznata zdravstvena stanja (kao što su npr. bolovi različite etiologije) mogu biti razlog dodatnog uznemirenja i poremećaja u ponašanju kod osoba sa autizmom. S’tim u vezi udržena medicinska stanja su obično razlog i uključivanja drugih vrsta terapija kao što je medikamentna terapija.

VASKRŠNJE LIKOVNE ČAROLIJE DECE ZEMUNA

27. marta održana je izložba oslikanih jaja i crteža povodom Vaskrsa u organizaciji prijatelja dece Zemuna u Galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun . Jovana 8/1 osvojila je pojedinačnu nagradu. Grupnu nagradu osvojili su učenici 7/1.

 ČEP ZA HENDIKEP

Na Tehničkoj i informatičkoj sekciji došli smo na ideju, zajedno sa nastavnicom Marijom Milošević da učestvujemo u humanitarnoj akciji “Čep za hendikep“. Vrednim učenicima, priključili su se svi zaposleni kao i roditelji, pa je sakupljanje zatvarača postalo svakodnevica. Za nas je sakupljanje čepova postalo uobičajena stvar. Sakupili smo tri džaka čepova.

Cilj ove akcije je dvostruk – ona motiviše ljude, pre svega decu, da recikliraju i vode računa o ekologiji, a ujedno je i način da učestvujemo u nabavci pomagala koja olakšavaju svakodnevni život osobama kojima je to potrebno. Važno je da deca od malih nogu nauče koliko je ekologija važna i koliko je važno pomoći drugima.

Ne bacajte plastične čepove, savet je svima Vama. Razlog je fantastičan i human.

OTVOREN SAOBRAĆAJNI POLIGON ZA OBUKU I SAMOSTALNO KRETANJE SLEPIH I SLABOVIDIH LICA

Saobraćajni poligon za obuku i samostalno kretanje slepih i slabovidih, jedini takav u Beogradu i Srbiji, otvoren je danas u Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu.
Poligon se sastoji iz četiri dela – za obuku u kretanju duž pravolinijske i zakrivljene putanje, za raspoznavanje različitih podloga, za obuku u kretanju na pešačkom prelazu sa semaforima i za obuku u kretanju na stepeništu i mostu.
Na poligonu su i semafori, i to zvučni, taktilni, svetlosni i vibracioni, kao i svi elementi koji se nalaze na ulici, kako nakon obuke na poligonu slepe i slabovide osobe ne bi imale problema da se orijentišu kada izađu na ulicu, uđu u gradski prevoz ili institucije.
Događaju su prisustvovali gradonačelnik Siniša Mali, podsekretar Sekretarijata za obrazovanje Igor Raičević i predsednik opštine Zemun Dejan Matić i bivši učenik naše škole pevač Saša Matić.

https://youtu.be/ZzxIcRM2ZaY

http://www.prva.rs/show-biz/vesti/130046/sale-bezao-sa-matisa-i-fizike-a-sta-kaze-profesorka.html#.WpUxWo84NSo.gmail

DANI DEFEKTOLOGA 2018.

U  Nišu je od 01. do 04. februara 2018. održana Međunarodna Konferencija pod nazivom „ Dani defektologa 2018.“  Tradicionalni organizatori skupa su Društvo defektologa Srbije i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu.

Predstavnici naše škole koji su prisustvovali godišnjem strukovnom susretu defektologa su bili Dragana Ivić, Ljiljana Kostić, Marija Milošević, Jelena Arnautović, Goran Stojanović, Dalibor Šipka.

Centralna tema Stručno – naučne konferencije je bila: „ Planiranje defektološkog rada – izazovi, problemi, rešenja.“

Učestvovali smo na radionicama „Humana škola“, „Asistivna tehnologija za decu sa teškoćama u razvoju“, „Učimo emocije“…

Ovaj događaj okupio je veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije, kao i naše kolege iz inostranstva. Konferencija je bila sjajna prilika za razmenu iskustava i mogućnost za razvijanje saradnje između defektologa ali i svih drugih stručnjaka koji rade u oblasti edukacije, socijalne zaštite i zdravstva.

Bili smo u prilici da razmenimo iskustva, obnovimo i uspostavimo nove kontakte.

Poneli smo divne uspomene sa tradicionalnih i značajnih strukovnih susreta.

KONKURS „Digitalna riznica znanja“

Sa ciljem da podstakne upotrebu informacionih tehnologija u nastavi, BIGZ školstvo uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, od 1. decembra 2017. godine raspisuje nagradni konkurs za učitelje i nastavnike osnovnih škola. Za više informacija kliknuti na link: Digitalna riznica znanja.

NOVOGODIŠNJI MASKENBAL 2017.

Nezaobilazni deo novogodišnje atmosfere u našoj školi čini tradicionalni maskenbal u organizaciji nastavnika praktične nastave Ljiljane Kostić, Tatjane Medved , nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja Marije Milošević, roditelja i učenika srednje škole „Pakeri“. Održan je 29.12.2017. u prostorijama škole.

Sve je počelo defileom učenika pod maskama, gde su kroz pesmu i igru izmamili osmehe roditelja, nastavnika i drugara. Ostvarili su želju da na jedan dan postanu neko drugi. Kreativnost, zadovoljstvo i smeh bili su u prvom planu.

Omiljen dan za naše đake, zasigurno je bio dan kada se organizovao maskenbal.

To je samo jedna od aktivnosti u našoj školi koja je održana u okviru novogodišnjih praznika.

Simultanka

U domu invalida „Bežanijska kosa“ održana je simultanka 22.12. 2017. Fide majstor Aleksandar Marić je igrao protiv štićenika doma i naših učenika.

100 godina postojanja Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“

Mesec decembar 2017. godine je bio u znaku proslave 100 godina uspešnog postojanja Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“.

Organizovali smo mnogo susreta i druženja kroz likovnu, sportsku,tehničku i šahovsku sekciju.

Centralna dešavanja održana su 11. 12. i 13. decembra 2017. godine.

11.12.2017. Organizovali smo Konferenciju „Rad sa vizuelno i višestruko vizuelno ometenom decom i učenicima, tendencije i izazovi“

Uvodnu reč dala je direktorka škole Radmila Laban. Učesnici i posetioci Konferencije su bili Fakultet za specijalnu edukaciju  i rehabilitaciju; Državna obrazovna ustanova, Sankt Petersburga; „Mali Dom“, Zagreb; Centar za obrazovanje, rehabilitaciju, inkluziju i savetovanje za slepe i slabovide IRIS, Ljubljana, Slovenija; Škola za vizuelno ometene „Prof. Dr. Ivan Šišmanov“, Varna, Bugarska; Škola za slepe, Budimpešta, Mađarska; ENVITER, Evropska mreža za treninge, edukaciju i istraživanja.

12.12.2017. Održana je školska priredba u svečanoj sali naše škole. Pored mnogobrojnih zvanica, imali smo veliku čast da ugostimo NJ.K.V. Princezu Katarinu Karađorđević. Uz veliki trud učenika, nastavnika i vaspitača pokazali smo sve naše talente i umeća. U svečanom delu programa nastupili su učenici dramske, recitatorske i muzičke sekcije. Toliko talenata koje naši učenici poseduju, pravo je bogatstvo za jednu školu.

Na kraju priredbe direktorka škole je podelila Povelje i Zahvalnice uvaženim gostima.

13.12.2017. Povodom veka postojanja Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ održana je Svečana akademija u Operi i teatru „Madlenijanum“. Film koji je prikazan o prošlosti i sadašnjosti škole podsetio nas je da su prvi učenici škole bili srpski vojnici koji su izgubili vid i sluh u Prvom svetskom ratu i da je osnivač, upravnik i prvi nastavnik škole bio Veljko Ramadanović.

U programu Svečane akademije učestvovali su bivši i sadašnji učenici, grupa „Bistrik“ i Ivan Milinković pevač grupe „Legende“.

Uznak zahvalnosti uručene su Povelje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu omladine i sporta, Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda, Sekretarijatu za saobraćaj Grada Beograda, Gradskoj opštini Zemun, Savezu slepih Srbije, Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Privrednoj komori Srbije i Operi i teatru „Madlenijanum“.

„Škola će znanjem da rastera mrak“ je stih zapisan u himni škole i najznačajnija je poruka koju su mnogobrojnoj publici uputili đaci.

U galeriji Dečijeg kulturnog centra

izloženi su likovni radovi naših učenika povodom

obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Izložba se može videti u periodu od 04.- 14. decembra.

Koleginica Gorana Škondrić zajedno sa našim učenicima predstavila je i otvorila izložbu u DKC-u.

Škola za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“

objavljuje foto konkurs na temu

               MOJ ZEMUN

posvećen 100 godina postojanja škole „Veljko Ramadanović“

Cilj konkursa je umetničko-estetski, duhovno i moralno vaspitanje dece i omladine.

Uslovi konkursa:

*Učesnici konkursa su podeljeni u dve grupe po uzrastu: 1-4 razreda; 5-8 razreda.

*Pobednici će biti proglašeni za svaku grupu.

*Pravo na učešće na konursu imaju svi učenici osnovnih škola.

*Fotografije slati isključivo u JPEG formatu minimalnih dimenzija 1600×2400 piksela.

*Autori dostavljaju radove elektronskom poštom na adresu resursni@gmail.com do 20.12.2017. sa naznakom Za foto konkurs.

*Autori mogu učestvovati sa najviše 2 fotografije.

*Nagrađeni radovi ostaju u fondu škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ za izložbe, objavljivanje na sajtu, biltene, kalendare i sl.

*Radovi će biti odabrani od strane tročlanog žirija, čiji će sastav biti poznat po isteku roka za slanje radova. Odluka žirija je konačna.

*Prilikom rangiranja žiri će dati prednost fotografijama bez intervencije.

*Učesnici šalju isključivo svoje fotografije.

*Slanjem fotografija na konkurs, autor prihvata sve uslove navedene u ovoj objavi.

Radovi se dostavljaju:

*Sa podacima o autoru (ime i prezime, uzrast, naziv rada, telefon autora, adresa i naziv škole i mejl škole)

Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu škole. Pobednici će biti nagrađeni diplomama konkursa. Pobednike očekuju nagrade u obliku knjiga za I II III mesto u obe kategorije.

Svečano uručivanje nagrada biće organizovano u školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ o čemu ćete biti naknadno obavešteni.

Član organizacionog tima                                                                     Direktor

Marija Milošević                                                                                 Radmila Laban

„Postani deo našeg fitnes tima“

Povodom 100 godina postojanja Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ 14. novembra organizovali smo fitnes sportski dan pod nazivom „Energija u pokretu“. Članovi organizacionog tima su bili defektolog Marija Milošević i licencirani instruktori Biljana Ranković i Jovana Stojiljković iz SC Ranković. Tom prilikom su nas posetili i učenici iz drugih škola uključujući i nastavnike koji su bili naši gosti. Imali smo misiju da pokrenemo učesnike kako bi istinski uživali u fitnesu i muzici prilagođenoj našoj deci. Želeli smo da budemo fit i zdravi a da se pritom super zabavimo. Da što više dece dobije priliku da upozna svoje telo, zato što svako, baš svako zaslužuje da živi u skladu sa sopstvenim telom i zdravljem. Nakon treninga razgovarali smo o zdravom načinu života, ishrani, štetnom uticaju duvana i droga.

U Obrenovcu je, 07.novembra, održana manifestacija „Igre bez granica za osobe sa invaliditetom“.

Naša škola je uz još 10 igrača predstavljala reprezentaciju Beograda.

Igrali su:

 1. Darko Marisavljević
 2. Đorđe Mitrović
 3. Božidar Anđelić
 4. Gordana Torbica
 5. Aleksandra Živanović

Pobedila je ekipa Beograda sa 13:12, a igrači su nagrađeni medaljama.

Od 03.-05. novembra naši učenici učestvovali su na ekipnom prvenstvu Srbije u šahu koji je održan u Požarevcu.

Nastupili smo u sledećem sastavu:

 1. Mladen Bajrić
 2. Božidar Anđelić
 3. Đorđe Mitrović
 4. Darko Marisavljević

U konkurenciji seniora zauzeli su osmo mesto od deset ekipa, a kao omladinska ekipa osvojili su prvo mesto.

Na Seniorskom ženskom Republičkom takmičenju u šahu 

koje je odigrano u Beogradu 1. novembra učestvovale su učenice:

 1. Gordana Torbica
 2. Ivana Torbica
 3. Božana Grabovac
 4. Aleksandra Živanović

Gordana Torbica je zauzela treće mesto.

,,Dan belog štapa“

13. oktobra održano je takmičenje u estetskom i samostalnom kretanju i orijentisanju. Organizator je Savez slepih Beograda i Srbije povodom   ,,DANA BELOG ŠTAPA“. Naši učenici su postigli sledeće rezultate:

JUNIORI

Prvo mesto  Nečeski Konsantin

Drugo mesto Aleksandar Smukov

Treće mesto dele Katarina Lazarević i Mladen Bajrić

KADETI

Prvo  mesto dele Jasna Plašić i Malina Pavlović

Drugo  mesto  Jelena Dubovac

Treće  mesto Katarina Lazarević

Rančevi i školski pribor za prvake škole „Veljko Ramadanović“

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić je prisustvovao priredbi 4. oktobra, koju su priredili đaci starijih razreda Škole za učenike oštećenog vida ”Veljko Ramadanović” i tom prilikom podelio rančeve namenjene đacima prvacima.

 „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 29.septembra svi učenici šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola u Srbiji dobili su poziv da učestvuju u nagradnom konkursu „Most razumevanja“ u kategoriji fotografije, likovni i literarni rad. Nagrade su uručene u Domu Narodne skupštine Republike Srbije najboljim učenicima. U kategoriji likovni rad drugo mesto pripalo je učeniku VIII razreda naše škole, Mladenu Bajriću.

 CRVENI KRST – PRVA POMOĆ 2017./2018.

OBUKA PRVE POMOĆI

Sredinom septembra sa početkom školske 2017./2018. godine krenula je najznačajnija aktivnost, realizacija osnovnih obuka u pružanju prve pomoći u saradnji sa Crvenim krstom u trajanju od 6 školskih časova za učenike  6. razreda osnovne škole tj. 7 učenika sa razrednim starešinom Marijom Milošević.

Kako bi se sve aktivnosti iz ovog programa realizovale što kvalitetnije i učenicima pružila što adekvatnija obuka, kao i uvežbavanje životno značajnih veština u spašavanju ljudskih života u životno ugrožavajućim situacijama, Crveni krst je obezbedio i sredstva potrebna za pružanje neophodne pomoći.

Cilj je bio jačanje svesti o značaju prve pomoći kao i informisanja.

Predavanja su osmišljena sa ciljem da u što ranijoj dobi upoznamo decu sa mogućim ozledama pri igri i u realnom životu, te načinima kako pomoći sebi i drugima do dolaska starije osobe ili hitne medicinske pomoći.

U simuliranim nezgodama demonstrirali smo veštine zbrinjavanja povređenih. Naučili smo kako treba ukazati prvu pomoć osobi koja krvari,  tehnike previjanja i tehnike kardiopulmonalne reanimacije sa specijalnom lutkom Little Anne, kao i pružanje pomoći osobama sa opekotinama.