Школу за ученике са оштећеним видом „Вељко Рамадановић“ посетили су суоснивачи фирме „Anoris Technology“ ради презентовања и тестирања свог иновативног помагала „Паметне рукавице за слепе Анора“. Рукавицу су тестирали ученици школе који похађају наставу самосталниг кретања и оријентације уз присуство представника „ФАСПЕР“ факултета.

Рукавица је прво тестирана у спољашњем простору на полигону за самостално кретање, дворишту и улицама у непосредној околини школе. Тестирањем се установило да се рукавица може користити за регистровање препрека у горњем делу тела и да се уз њу мора обавезно користити бели штап. Погодна је за праћење високих оријентира, регистровање празних простора, отворених врата на објектима. Корисник може да бира раздаљину између 0,5 и 3 метра на којој жели да се информише о препрекама или прати оријентире ако одлучи тако да је користи. Команде су на рукавици једноставне за руковање. Велика иновација за кретање наших ученика био је „Паник тастер“ који обавештава блиску особу о локацији слепог лица на мобилном телефону где се налази приликом ситуације дезорјентације и губљења. Поред локације рукавица пружа детаљну информацију о путањи коју требамо користити да би пронашли слепу особу. Паник тастер је изазвао велико одушевљење наших ученика јер страх од губљења је главни фактор деморалисања за самостално кретање и оријентисање по разним локацијама у граду.

У унутрашњем простору рукавица може да се користи за регистровање извора светла, регистровање отворених врата, прозора, хиндраната, пожарних апарата, стубова и других препрека.

Рукавица покрива и услуге из области самопослуживања као што је детекција новчаних апоена како динарских (први пут у нашој земљи)  тако и страних валута, детекције боја  извора светла.

Ученици су са нашим гостима уживали и пожелели да се још друже са овим младим иноваторима на неком од будућих сусрета.