Biblioteka “Petar Pesić”

Tel.: 011/2616-223

Radno vreme:
08,00-14,00

O fondu biblioteke

Fond biblioteke i medijateke: 14000 što obihvata knjige na Brajevom pismu, crnom tisku, i zvučne knjige u kasetnoj tehnici i diskovima.
Fond učila i nastavnih sredstava: 600 što obuhvata lupe za slabovide, reproduktore, Perkins mašine, MP3 plejere, kompjutere, laptopove i dr.

O članovima

Biblioteka broji 232 člana.
Članovi biblioteke su učenici naše osnovne i srednje škole, nastavno-vaspitni kadar i saradnici škole, studenti Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, kao i slepi učenici koji su inkluzijom uključeni u pohađanje redovnih škola u Srbiji.

Detaljnije:

Istorijat biblioteke

Početak rada biblioteke može se povezati sa osnivanjem Zavoda za slepe i gluve invalide 1917. godine u Bizerti (Tunis). Kako bi škola započela s radom Veljko Ramadanović pristupa izradi prvog udžbenika za slepe. 1918. godine štampa se prvi srpski bukvar na Brajevom pismu “Moje prvo radovanje”. Od tada počinje stvaranje fonda školske biblioteke.

Preseljenjem Zavoda za slepe i gluve u Zemun 1920. godine Veljko Ramadanović otvara štampariju i biblioteku za slepe “Nova svetlost”. Otvaranjem štamparije koja štampa knjige za slepe, kao i knjige za videće, biblioteka sa svojim fondom postaje jedna od najvećih u Evropi i prva na Balkanu. Da bi obogatila svoj fond, biblioteka je vršila razmenu knjiga sa mnogim institucijama za slepe u svetu. Raritetnu vrednost biblioteke čini autobiografska knjiga čuvene Helen Keler sa posvetom koju je lično poklonila Veljku Ramadanoviću prilikom posete Domu slepih u Zemunu, juna 1931. godine. Najstarija čuvana knjiga u prostorijama biblioteke jeste domaća knjiga iz 1875. godine, i strana iz 1836. godine.

Kada se pojavila prva “zvučna knjiga” u Americi, snimljena na gramofonskoj ploči, Veljko Ramadanović je 1937. godine u Parizu snimio prvu zvučnu knjigu za slepe na našem jeziku-pripovetku “Kumova kletva”, Janka Veselinovića.

Biblioteku su u početku vodili učitelji na dobrovoljnoj bazi. Prvi postavljeni bibliotekar i medijatekar škole bio je domski službenik Petar Pesić, po kome će biblioteka škole dobiti naziv. Njegovim velikim zalaganjem sačuvana je biblioteka od propadanja tokom Drugog svetskog rata. Posle Drugog svetskog rata biblioteka je nastavila sa radom snabdevajući slepe učenike širom Jugoslavije. Osetio se pad broja knjiga usled gašenja štamparije i smanjene produkcije knjiga na Brajevom pismu. Pomoć školi pružiće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva koji na sebe preuzima izdavanje udžbenika za slepe.

Od 2008. godine škola otvara Resursni centar, kao proširenu delatnost biblioteke, koji u mnogome doprinosi unapređenju rada škole. U Resursnom centru postoji studio za snimanje zvučnih knjiga, odeljenje za štampanje knjiga na Brajevom pismu, izrada knjiga sa uvećanim slovima za slabovide i odeljenje za proizvodnju reljefnih karti, crteža i dijagrama.