Вести

Вести 2018-02-27T11:28:00+00:00

 ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП

На Техничкој и информатичкој секцији дошли смо на идеју, заједно са наставницом Маријом Милошевић да учествујемо у хуманитарној акцији “Чеп за хендикеп“. Вредним ученицима, прикључили су се сви запослени као и родитељи, па је сакупљање затварача постало свакодневица. За нас је сакупљање чепова постало уобичајена ствар. Сакупили смо три џака чепова.

Циљ ове акције је двострук – она мотивише људе, пре свега децу, да рециклирају и воде рачуна о екологији, а уједно је и начин да учествујемо у набавци помагала која олакшавају свакодневни живот особама којима је то потребно. Важно је да деца од малих ногу науче колико је екологија важна и колико је важно помоћи другима.

Не бацајте пластичне чепове, савет је свима Вама. Разлог је фантастичан и хуман.

ОТВОРЕН САОБРАЋАЈНИ ПОЛИГОН ЗА ОБУКУ И САМОСТАЛНО КРЕТАЊЕ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ЛИЦА

Саобраћајни полигон за обуку и самостално кретање слепих и слабовидих, једини такав у Београду и Србији, отворен је данас у Школи за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ у Земуну.
Полигон се састоји из четири дела – за обуку у кретању дуж праволинијске и закривљене путање, за распознавање различитих подлога, за обуку у кретању на пешачком прелазу са семафорима и за обуку у кретању на степеништу и мосту.
На полигону су и семафори, и то звучни, тактилни, светлосни и вибрациони, као и сви елементи који се налазе на улици, како након обуке на полигону слепе и слабовиде особе не би имале проблема да се оријентишу када изађу на улицу, уђу у градски превоз или институције.
Догађају су присуствовали градоначелник Синиша Мали, подсекретар Секретаријата за образовање Игор Раичевић и председник општине Земун Дејан Матић и бивши ученик наше школе певач Саша Матић.

https://youtu.be/ZzxIcRM2ZaY

http://www.prva.rs/show-biz/vesti/130046/sale-bezao-sa-matisa-i-fizike-a-sta-kaze-profesorka.html#.WpUxWo84NSo.gmail

ДАНИ ДЕФЕКТОЛОГА 2018.

У  Нишу је од 01. до 04. фебруара 2018. одржана Међународна Конференција под називом „ Дани дефектолога 2018.“  Традиционални организатори скупа су Друштво дефектолога Србије и Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду.

Представници наше школе који су присуствовали годишњем струковном сусрету дефектолога су били Драгана Ивић, Љиљана Костић, Марија Милошевић, Јелена Арнаутовић, Горан Стојановић, Далибор Шипка.

Централна тема Стручно – научне конференције је била: „ Планирање дефектолошког рада – изазови, проблеми, решења.“

Учествовали смо на радионицама „Хумана школа“, „Асистивна технологија за децу са тешкоћама у развоју“, „Учимо емоције“…

Овај догађај окупио је велики број еминентних стручњака из области специјалне едукације и рехабилитације, као и наше колеге из иностранства. Конференција је била сјајна прилика за размену искустава и могућност за развијање сарадње између дефектолога али и свих других стручњака који раде у области едукације, социјалне заштите и здравства.

Били смо у прилици да разменимо искуства, обновимо и успоставимо нове контакте.

Понели смо дивне успомене са традиционалних и значајних струковних сусрета.

КОНКУРС „Дигитална ризница знања“

Са циљем да подстакне употребу информационих технологија у настави, БИГЗ школство уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, од 1. децембра 2017. године расписује наградни конкурс за учитеље и наставнике основних школа. За више информација кликнути на линк: Дигитална ризница знања.

НОВОГОДИШЊИ МАСКЕНБАЛ 2017.

Незаобилазни део новогодишње атмосфере у нашој школи чини традиционални маскенбал у организацији наставника практичне наставе Љиљане Костић, Татјане Медвед , наставника техничког и информатичког образовања Марије Милошевић, родитеља и ученика средње школе „Пакери“. Одржан је 29.12.2017. у просторијама школе.

Све је почело дефилеом ученика под маскама, где су кроз песму и игру измамили осмехе родитеља, наставника и другара. Остварили су жељу да на један дан постану неко други. Креативност, задовољство и смех били су у првом плану.

Омиљен дан за наше ђаке, засигурно је био дан када се организовао маскенбал.

То је само једна од активности у нашој школи која је одржана у оквиру новогодишњих празника.

Симултанка

У дому инвалида „Бежанијска коса“ одржана је симултанка 22.12. 2017. Фиде мајстор Александар Марић је играо против штићеника дома и наших ученика.

100 година постојања Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“

Месец децембар 2017. године је био у знаку прославе 100 година успешног постојања Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“.

Организовали смо много сусрета и дружења кроз ликовну, спортску,техничку и шаховску секцију.

Централна дешавања одржана су 11. 12. и 13. децембра 2017. године.

11.12.2017. Организовали смо Конференцију „Рад са визуелно и вишеструко визуелно ометеном децом и ученицима, тенденције и изазови“

Уводну реч дала је директорка школе Радмила Лабан. Учесници и посетиоци Конференције су били Факултет за специјалну едукацију  и рехабилитацију; Државна образовна установа, Санкт Петерсбурга; „Мали Дом“, Загреб; Центар за образовање, рехабилитацију, инклузију и саветовање за слепе и слабовиде ИРИС, Љубљана, Словенија; Школа за визуелно ометене „Проф. Др. Иван Шишманов“, Варна, Бугарска; Школа за слепе, Будимпешта, Мађарска; ЕНВИТЕР, Европска мрежа за тренинге, едукацију и истраживања.

12.12.2017. Одржана је школска приредба у свечаној сали наше школе. Поред многобројних званица, имали смо велику част да угостимо Њ.К.В. Принцезу Катарину Карађорђевић. Уз велики труд ученика, наставника и васпитача показали смо све наше таленте и умећа. У свечаном делу програма наступили су ученици драмске, рецитаторске и музичке секције. Толико талената које наши ученици поседују, право је богатство за једну школу.

На крају приредбе директорка школе је поделила Повеље и Захвалнице уваженим гостима.

13.12.2017. Поводом века постојања Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ одржана је Свечана академија у Опери и театру „Мадленијанум“. Филм који је приказан о прошлости и садашњости школе подсетио нас је да су први ученици школе били српски војници који су изгубили вид и слух у Првом светском рату и да је оснивач, управник и први наставник школе био Вељко Рамадановић.

У програму Свечане академије учествовали су бивши и садашњи ученици, група „Бистрик“ и Иван Милинковић певач групе „Легенде“.

Узнак захвалности уручене су Повеље Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству омладине и спорта, Секретаријату за образовање и дечију заштиту Града Београда, Секретаријату за саобраћај Града Београда, Градској општини Земун, Савезу слепих Србије, Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију, Привредној комори Србије и Опери и театру „Мадленијанум“.

„Школа ће знањем да растера мрак“ је стих записан у химни школе и најзначајнија је порука коју су многобројној публици упутили ђаци.

У галерији Дечијег културног центра

изложени су ликовни радови наших ученика поводом

обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом.

Изложба се може видети у периоду од 04.- 14. децембра.

Колегиница Горана Шкондрић заједно са нашим ученицима представила је и отворила изложбу у ДКЦ-у.

Школа за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“

објављује фото конкурс на тему

               МОЈ ЗЕМУН

посвећен 100 година постојања школе „Вељко Рамадановић“

Циљ конкурса је уметничко-естетски, духовно и морално васпитање деце и омладине.

Услови конкурса:

*Учесници конкурса су подељени у две групе по узрасту: 1-4 разреда; 5-8 разреда.

*Победници ће бити проглашени за сваку групу.

*Право на учешће на конурсу имају сви ученици основних школа.

*Фотографије слати искључиво у ЈПЕГ формату минималних димензија 1600×2400 пиксела.

*Аутори достављају радове електронском поштом на адресу resursni@gmail.com до 20.12.2017. са назнаком За фото конкурс.

*Аутори могу учествовати са највише 2 фотографије.

*Награђени радови остају у фонду школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ за изложбе, објављивање на сајту, билтене, календаре и сл.

*Радови ће бити одабрани од стране трочланог жирија, чији ће састав бити познат по истеку рока за слање радова. Одлука жирија је коначна.

*Приликом рангирања жири ће дати предност фотографијама без интервенције.

*Учесници шаљу искључиво своје фотографије.

*Слањем фотографија на конкурс, аутор прихвата све услове наведене у овој објави.

Радови се достављају:

*Са подацима о аутору (име и презиме, узраст, назив рада, телефон аутора, адреса и назив школе и мејл школе)

Резултати конкурса биће објављени на сајту школе. Победници ће бити награђени дипломама конкурса. Победнике очекују награде у облику књига за I II III место у обе категорије.

Свечано уручивање награда биће организовано у школи за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ о чему ћете бити накнадно обавештени.

Члан организационог тима                                                                     Директор

Марија Милошевић                                                                                 Радмила Лабан

„Постани део нашег фитнес тима“

Поводом 100 година постојања Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ 14. новембра организовали смо фитнес спортски дан под називом „Енергија у покрету“. Чланови организационог тима су били дефектолог Марија Милошевић и лиценцирани инструктори Биљана Ранковић и Јована Стојиљковић из СЦ Ранковић. Том приликом су нас посетили и ученици из других школа укључујући и наставнике који су били наши гости. Имали смо мисију да покренемо учеснике како би истински уживали у фитнесу и музици прилагођеној нашој деци. Желели смо да будемо фит и здрави а да се притом супер забавимо. Да што више деце добије прилику да упозна своје тело, зато што свако, баш свако заслужује да живи у складу са сопственим телом и здрављем. Након тренинга разговарали смо о здравом начину живота, исхрани, штетном утицају дувана и дрога.

У Обреновцу је, 07.новембра, одржана манифестација „Игре без граница за особе са инвалидитетом“.

Наша школа је уз још 10 играча представљала репрезентацију Београда.

Играли су:

 1. Дарко Марисављевић
 2. Ђорђе Митровић
 3. Божидар Анђелић
 4. Гордана Торбица
 5. Александра Живановић

Победила је екипа Београда са 13:12, а играчи су награђени медаљама.

Од 03.-05. новембра наши ученици учествовали су на екипном првенству Србије у шаху који је одржан у Пожаревцу.

Наступили смо у следећем саставу:

 1. Младен Бајрић
 2. Божидар Анђелић
 3. Ђорђе Митровић
 4. Дарко Марисављевић

У конкуренцији сениора заузели су осмо место од десет екипа, а као омладинска екипа освојили су прво место.

На Сениорском женском Републичком такмичењу у шаху 

које је одиграно у Београду 1. новембра учествовале су ученице:

 1. Гордана Торбица
 2. Ивана Торбица
 3. Божана Грабовац
 4. Александра Живановић

Гордана Торбица је заузела треће место.

,,Дан белог штапа“

13. октобра одржано је такмичење у естетском и самосталном кретању и оријентисању. Организатор је Савез слепих Београда и Србије поводом   ,,ДАНА БЕЛОГ ШТАПА“. Наши ученици су постигли следеће резултате:

ЈУНИОРИ

Прво место  Нечески Консантин

Друго место Александар Смуков

Треће место деле Катарина Лазаревић и Младен Бајрић

КАДЕТИ

Прво  место деле Јасна Плашић и Малина Павловић

Друго  место  Јелена Дубовац

Треће  место Катарина Лазаревић

Ранчеви и школски прибор за прваке школе „Вељко Рамадановић“

Председник Градске општине Земун Дејан Матић је присуствовао приредби 4. октобра, коју су приредили ђаци старијих разреда Школе за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” и том приликом поделио ранчеве намењене ђацима првацима.

 „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“

Поводом Међународног дана старијих особа, 29.септембра сви ученици шестих, седмих и осмих разреда основних школа у Србији добили су позив да учествују у наградном конкурсу „Мост разумевања“ у категорији фотографије, ликовни и литерарни рад. Награде су уручене у Дому Народне скупштине Републике Србије најбољим ученицима. У категорији ликовни рад друго место припало је ученику VIII разреда наше школе, Младену Бајрићу.